top of page
  • Forfatterens bildeCEYLON TRAVEL

Fargerike festivaler

- i uforglemmelige omgivelser


Elefanter pyntet til fest, lys i alle regnbuens farger, flammeslukere og munker side om side og hundrevis av dansere i tradisjonelle fargerike kostymer akkompagnert av taktfaste trommeslag, er smakebiter på hva noen av Sri Lankas mange festivaler kan by på. Dette er landet for deg som søker unike ferieminner.


Bilde: Wonder of Asia


Av Jarl Ovesen

Solfylte kritthvite strender så langt øye kan se er Sri Lankas varemerke som turistdestinasjon. Hit reiser man for å slappe av, nyte naturen, spise eksotisk mat og oppleve gjestfriheten og smilene landet er så kjent for. Ikke overraskende ble Sri Lanka kåret til det landet du bør besøke i 2019 av anerkjente Lonely Planet. Men det mange kanskje ikke vet er at denne grønne og frodige øya i det Øst-Indiske hav i tillegg byr på fargerike og uforglemmelige kulturelle opplevelser gjennom hele året.


Som tilholdssted for 4 store hovedrelegioner: Buddhismen, Hinduismen, Islam og Kristendommen har Sri Lanka ikke mindre enn 25 helligdager, mange av disse markeres i form av festivaler. Som turist og besøkende har du anledning til å delta i og oppleve mange av disse arrangementene på nært hold sammen med lokalbefolkningen. Et slikt besøk vil utvilsomt gi deg spennende inntrykk og erfaringer som skaper unike øyeblikk. Her er en smakebit på noen av de:


Poya En gang hver måned når fullmånen reiser seg, er det en Poya-dag på Sri Lanka. Hver Poya-dag er en religiøs høytid, og alkoholsalg denne dagen er forbudt. Disse fullmåne Poya-dagene er hellige dager i buddhistisk tro, og de har blitt feiret tradisjonelt hver måned på Sri Lanka siden antikken. Lankesere besøker templene deres på en Poya-dag, og i Kandy, den siste hovedstaden i de eldgamle kongenes Sri Lanka, er det en majestetisk elefantparade med tradisjonell musikk og dansere.


Kandy Elefant Parade

I Kandy, kulturhovedstaden på Sri Lanka, finner altså en populær religiøs feiring sted den månedlige Poya-dagen. Arrangementet kalles Kandy Perahera, eller festivalen for Buddhas tann.

Kandy Perahera er i utgangspunktet en elefantparade med tradisjonell srilankesisk  musikk og dansere. En av elefantene i paraden bærer en vakker relikvie med den hellige tannen fra Buddha inni seg. Når relikvien ikke er en del av elefantparaden,oppbevares den trygt i Kandy Temple of Tooth, som er utgangspunktet for Kandy elefantparade.


Bilde: Wonder of Asia - Kandy Elefant Parade


Vesak poya - lysfestivalen Vesak er poya festivalen som finner sted i måneden Mars. I følge den Buddhistiske månekalender er det den første månen i det nye året. Noen ganger kalles Vesak Buddhas fødselsdag og andre ganger kalles det ganske enkelt Buddha dagen. Det siste er sannsynligvis mer nøyaktig siden dagen feirer alt om Buddha, inkludert hans fødsel, opplysning (Nirvana), og hans død.


Selv om det er 2 hoveddager av Vesak, er uken etter den første fullmånen åsted for mye av det som feires. Da lyses by og bygd opp over hele øya. Overalt vil du se fargerike lykter plassert på gater, i trær og i nærheten av folks hjem. Også butikker og firmaer legger mye arbeid i å henge opp lykter og lys. Du vil også legge merke til mange boder langs veiene som gir bort gratis mat og drikke. Man kan også være så heldig å høre sanggrupper når de går rundt i byen og synger Buddistiske relgiøse sanger kalt Bhakti gee. Områder som Baudaloka Mawata og Biera Lake er et spesielt vakkert syn for øye.


Bilde: Wonder of Asia - Vesak, LysfestivalenSinhala og Tamilsk nyttår Nyttårsfeiringen i midten av april er særdeles festlig fordi den blir feiret av både singalesiske buddhister og tamilske hinduer. Det årlige arrangementet er preget av religiøse seremonier, familieaktiviteter, tradisjonell mat, fargerik dekorasjon og en generell følelse av god vilje overfor naboer og venner. Denne viktige nasjonale festivalen, kjent som Avurudu i Sinhala og Puththandu på Tamil, feires ikke i noen annen nasjon. Det er unikt for befolkningen på Sri Lanka.


Deepavali/Diwali På samme måte som Vesak Poya er buddhistenes lysfestival er Deepavali den hinduistiske lysfestivalen som finner sted vanligvis i oktober/november . Det er feiringen av lord Ramis tap av Ravana, som representerer tapet av lyset over mørket. Hus vil garantert bli pyntet med små leirlamper såvel som veier lyses opp i festivaltiden.Galle Litteratur festival Er du bokelsker er denne festivalen uten tvil et must for deg. Den finner sted på sørkysten av øya i januar i den vakre koloniale byen Galle med sitt imponerende fort. Festivalen trekker til seg vestlige og asiatiske forfattere i en 5 dagers lang sammenhengende hyllest og feiring av det skrevne ord. Festivalen legger opp til en intim atmosfære der leseelskere kan møte forfattere fra hele verden, snakke om høyt elskede publikasjoner samt oppdage nye verk fra bemerkede såvel som nye forfattere.

Dato        Dag     Feriedager/Helligdager

10 Jan   Fri      Duruthu Full Moon Poya Day 15 Jan   Wed. Tamil Thai Pongal Day 4 Feb     Tue   National Day 8 Feb.   Sat   Navam Full Moon Poya Day 21 Feb   Fri      Mahasivarathri Day 9 Mar      MonMadin Full Moon Poya Day 7 Apr     Tue   Bak Full Moon Poya Day 10 Apr   Fri      Good Friday 12 Apr   Sun   Day prior to Sinhala & Tamil New Year Day 13 Apr  MonSinhala & Tamil New Year Day 1 May   Fri      May Day 7 May   Thu   Vesak Full Moon Poya Day 8 May   Fri      Day following Vesak Full Moon Poya Day 25 May   MonId Ul-Fitr 5 Jun      Fri    Poson Full Moon Poya Day 4 Jul      Sat   Esala Full Moon Poya Day 1 Aug      Sat   Id Ul-Alha 3 Aug     Mon   Nikini Full Moon Poya Day 1 Sep     Tue   Binara Full Moon Poya Day 1 Oct     Thu   Adhi Vap Full Moon Poya Day 30 Oct   Fri    Vap Full Moon Poya Day 30 Oct   Fri      Milad un-Nabi 14 Nov   Sat   Deepavali 29 Nov   Sun   Ill Full Moon Poya Day 25 Dec   Fri      Christmas Day 29 Dec Tue   Unduvap Full Moon Poya Day

Comentários


bottom of page