top of page
  • Forfatterens bildeCEYLON TRAVEL

Julestemning i Colombo

- La deg sjarmere av byen ved det Øst-Indiske hav

Bilde: Shangri-La Hotel, Colombo


NÄr den magiske rÞdoransje kveldshimmelen har tatt farvel og nattemÞrket raskt melder sin ankomst slÄs julelysene pÄ i Colombo. Byens sentrum forvandles til smÄ oaser av opplyste uterom og juledekorerte vinduer. Fra gamle som nye hoteller, restauranter, og butikker blir vi uunngÄelig minnet om at fÞrjulstiden er her. Tropekveld, palmesus og 27 varmegrader til tross, julestemningen tar tak i deg.


Av Jarl Ovesen

Det er nesten mer jul her enn hjemme sa en norsk turist jeg mÞtte forleden dag. Litt overrasket var hun siden dette tross alt er et buddhistisk land. Hun stod blid og fornÞyd omkranset av den nesten eventyrlige hvite og blÄ julelyssettingen utenfor velkjente Cinnamon Grand hotel. I hÄnden hadde hun en pose med eksotiske spa-produkter fra Sri Lanka og velduftende tebokser med fyldig kanelsmak. Te er som kjent et av Sri Lankas viktigste eksportvarer. Nesten 1 million mennesker er knyttet direkte eller indirekte til teproduksjonen pÄ Þya. I generasjoner har te fra Ceylon funnet sin vei til norske hjem og ganer. Dette blir nok populÊre julegaver til mine veninner hjemme, sier hun entusiastisk fÞr hun hopper inn i en av Sri Lankas 1,2 millioner tuk-tuk'er. Den grÞnne three-wheeleren eller trishaw som framkomstmiddelet ogsÄ blir kalt, tar henne raskt, luftig og billig til Old Dutch hospital der en bordbestilling pÄ berÞmte Ministry of Crab venter, et kulinarisk hÞydepunkt for alle krabbeelskere.



Bilder: Cinnamon Grand, Colombo



OLD DUTCH HOSPITAL


Old Dutch Hospital er et pulserende og fargerikt mÞtepunkt i hjertet av Colombo by der spennende butikker, spasalonger og utsÞkte restauranter omkranser to atrium. Bygningen sies Ä vÊre den eldste i Colombo Fort omrÄdet og har rÞtter helt tilbake til den hollandske kolonitiden. Setter man seg ned her vil man fort finne roen i en ellers litt hektisk millionby. PrÞv en kopp smakfull te blant det rikholdige utvalget hos elegante og klassiske Heladiv tea club eller kanskje et avkjÞlende og forfriskende mÞte med Sri Lankas populÊre og velsmakende Þl, Lion Lager, hos Taphouse By RnR. Den slukker garantert tÞrsten nÄr gradestokken vipper over 30 en solfylt desemberdag. Om kveldene er det ofte livemusikk og stor stemning utenfor Taphouse sine sÊrpregede lokaler. Utvilsomt et mÞtested for mange lokale, der latteren sitter lÞst og der mange velger Ä kaste seg ut i dansens gleder etterhvert som stemning stiger.


BAREFOOT

Den berÞmte butikkjeden Barefoot med sine lokalt produserte tekstiler og hÄndlagde produkter har ogsÄ tilholdssted i Old Dutch hospital , men hovedbutikken, selve flaggskipet, har adresse 704 Galle Road. NÄr du Äpner dÞrene her blir du mÞtt av en eksplosjon av farger og lukter, utvilsomt en fryd for bÄde Þyner og nese. Du har nÄ kommet til den annerkjente Barbara Sansoni sitt rike. Det var denne energiske og kreative damen som grunnla butikken pÄ 60-tallet med sin passion for tekstilkunst og veving. Senere kom kafé og bar. I dag er det sÞnnen Dominic som sammen med kone og barn driver dette sagnomsuste stedet, kjent blant annet fra skjÞnnlitteraturen. OgsÄ norske forfattere, som Line BaugstÞ i Regntid, har latt seg inspirere av dette stedet og gjort Barefoot til arena for handlinger i sine bÞker.


Barefoot er utvilsomt blitt et kulturelt midtpunkt i Colombo som foruten salg av brukskunst tilbyr utstillinger i eget galleri, konserter, Sunday Jazz hver SÞndag formiddag og Quizkvelder hver onsdag, for Ä nevne noe. De har ogsÄ et rikholdig utvalg av ulike genre bÞker utgitt av lokale forfattere. Dominic selv er fotograf og har utgitt mange fotobÞker, blant annet Sri Lanka, the Island from above. En fantastisk reise som billedmessig ser Sri Lanka fra et fugleperspektiv. Men fÞrst og fremst er Barefoot plassen du slapper av, spiser god mat sammen med venner og lader batteriene fÞr storbylivets krav og muligheter fyller deg. I fredfulle omgivelser kan du nyte stillheten og roen som denne vakre eksotiske hagen midt inne i butikken kan tilby, en perle du bare mÄ fÄ med deg om du besÞker Colombo.



BOUTIQUE HOTELLER


Mange elsker boutique hoteller med sitt sÊregne interiÞr, historie og sjarme. Disse unike og mer intime hotellene har Colombo mange Ä by pÄ. Du kan enten overnatte der eller bare unne deg en velsmakende lunsj eller middag i inspirerende og ofte luksuriÞse omgivelser. Et barbesÞk er ogsÄ mulig. Paradise Road Tintagalle, Residence by Uga Escapes og Le Pappilon er alle eksempler pÄ slike hoteller. Shopping, besÞk pÄ museer og templer eller historiske vandringer er spennende gjÞremÄl men kan ofte bli litt slitsomt i varmen, da er disse hotellene perfekte stoppested eller avbrekk pÄ en ellers opplevelsesrik dag.


GALLE FACE

Tradisjonelt har en kveldstur med solnedgang pÄ Galle Face Green vÊrt blant det du bÞr oppleve mens man er i Colombo, gjerne avsluttet med en tur innom det gamle og velkjente Galle Face hotel. Mange verdensstjerner og kongelige har bodd der, noe bildene pÄ den rÞdmalte veggen i en av restaurantene stolt bekrefter. Fra terrassen pÄ Galle Face hotel har du en unik utsikt til det Øst-Indiske hav. Et glass svalende hvitvin eller en klassisk gin tonic i disse historiske og koloniale omgivelsene, mens tropekvelden mildt bringer med seg en deilig havbris, setter utvilsomt tankene i sving og lett henfÞrer deg til en annen tid. En perfekt avslutning pÄ forhÄpentligvis et minnerikt opphold i Colombo.





Ceylon Travel Þnsker alle en riktig god jul, og et opplevelsesrikt nyttÄr!

bottom of page