top of page
  • Forfatterens bildeCEYLON TRAVEL

Julestemning i Colombo

- La deg sjarmere av byen ved det Øst-Indiske hav

Bilde: Shangri-La Hotel, Colombo


Når den magiske rødoransje kveldshimmelen har tatt farvel og nattemørket raskt melder sin ankomst slås julelysene på i Colombo. Byens sentrum forvandles til små oaser av opplyste uterom og juledekorerte vinduer. Fra gamle som nye hoteller, restauranter, og butikker blir vi uunngåelig minnet om at førjulstiden er her. Tropekveld, palmesus og 27 varmegrader til tross, julestemningen tar tak i deg.


Av Jarl Ovesen

Det er nesten mer jul her enn hjemme sa en norsk turist jeg møtte forleden dag. Litt overrasket var hun siden dette tross alt er et buddhistisk land. Hun stod blid og fornøyd omkranset av den nesten eventyrlige hvite og blå julelyssettingen utenfor velkjente Cinnamon Grand hotel. I hånden hadde hun en pose med eksotiske spa-produkter fra Sri Lanka og velduftende tebokser med fyldig kanelsmak. Te er som kjent et av Sri Lankas viktigste eksportvarer. Nesten 1 million mennesker er knyttet direkte eller indirekte til teproduksjonen på øya. I generasjoner har te fra Ceylon funnet sin vei til norske hjem og ganer. Dette blir nok populære julegaver til mine veninner hjemme, sier hun entusiastisk før hun hopper inn i en av Sri Lankas 1,2 millioner tuk-tuk'er. Den grønne three-wheeleren eller trishaw som framkomstmiddelet også blir kalt, tar henne raskt, luftig og billig til Old Dutch hospital der en bordbestilling på berømte Ministry of Crab venter, et kulinarisk høydepunkt for alle krabbeelskere.Bilder: Cinnamon Grand, ColomboOLD DUTCH HOSPITAL


Old Dutch Hospital er et pulserende og fargerikt møtepunkt i hjertet av Colombo by der spennende butikker, spasalonger og utsøkte restauranter omkranser to atrium. Bygningen sies å være den eldste i Colombo Fort området og har røtter helt tilbake til den hollandske kolonitiden. Setter man seg ned her vil man fort finne roen i en ellers litt hektisk millionby. Prøv en kopp smakfull te blant det rikholdige utvalget hos elegante og klassiske Heladiv tea club eller kanskje et avkjølende og forfriskende møte med Sri Lankas populære og velsmakende øl, Lion Lager, hos Taphouse By RnR. Den slukker garantert tørsten når gradestokken vipper over 30 en solfylt desemberdag. Om kveldene er det ofte livemusikk og stor stemning utenfor Taphouse sine særpregede lokaler. Utvilsomt et møtested for mange lokale, der latteren sitter løst og der mange velger å kaste seg ut i dansens gleder etterhvert som stemning stiger.


BAREFOOT

Den berømte butikkjeden Barefoot med sine lokalt produserte tekstiler og håndlagde produkter har også tilholdssted i Old Dutch hospital , men hovedbutikken, selve flaggskipet, har adresse 704 Galle Road. Når du åpner dørene her blir du møtt av en eksplosjon av farger og lukter, utvilsomt en fryd for både øyner og nese. Du har nå kommet til den annerkjente Barbara Sansoni sitt rike. Det var denne energiske og kreative damen som grunnla butikken på 60-tallet med sin passion for tekstilkunst og veving. Senere kom kafé og bar. I dag er det sønnen Dominic som sammen med kone og barn driver dette sagnomsuste stedet, kjent blant annet fra skjønnlitteraturen. Også norske forfattere, som Line Baugstø i Regntid, har latt seg inspirere av dette stedet og gjort Barefoot til arena for handlinger i sine bøker.


Barefoot er utvilsomt blitt et kulturelt midtpunkt i Colombo som foruten salg av brukskunst tilbyr utstillinger i eget galleri, konserter, Sunday Jazz hver Søndag formiddag og Quizkvelder hver onsdag, for å nevne noe. De har også et rikholdig utvalg av ulike genre bøker utgitt av lokale forfattere. Dominic selv er fotograf og har utgitt mange fotobøker, blant annet Sri Lanka, the Island from above. En fantastisk reise som billedmessig ser Sri Lanka fra et fugleperspektiv. Men først og fremst er Barefoot plassen du slapper av, spiser god mat sammen med venner og lader batteriene før storbylivets krav og muligheter fyller deg. I fredfulle omgivelser kan du nyte stillheten og roen som denne vakre eksotiske hagen midt inne i butikken kan tilby, en perle du bare må få med deg om du besøker Colombo.BOUTIQUE HOTELLER


Mange elsker boutique hoteller med sitt særegne interiør, historie og sjarme. Disse unike og mer intime hotellene har Colombo mange å by på. Du kan enten overnatte der eller bare unne deg en velsmakende lunsj eller middag i inspirerende og ofte luksuriøse omgivelser. Et barbesøk er også mulig. Paradise Road Tintagalle, Residence by Uga Escapes og Le Pappilon er alle eksempler på slike hoteller. Shopping, besøk på museer og templer eller historiske vandringer er spennende gjøremål men kan ofte bli litt slitsomt i varmen, da er disse hotellene perfekte stoppested eller avbrekk på en ellers opplevelsesrik dag.


GALLE FACE

Tradisjonelt har en kveldstur med solnedgang på Galle Face Green vært blant det du bør oppleve mens man er i Colombo, gjerne avsluttet med en tur innom det gamle og velkjente Galle Face hotel. Mange verdensstjerner og kongelige har bodd der, noe bildene på den rødmalte veggen i en av restaurantene stolt bekrefter. Fra terrassen på Galle Face hotel har du en unik utsikt til det Øst-Indiske hav. Et glass svalende hvitvin eller en klassisk gin tonic i disse historiske og koloniale omgivelsene, mens tropekvelden mildt bringer med seg en deilig havbris, setter utvilsomt tankene i sving og lett henfører deg til en annen tid. En perfekt avslutning på forhåpentligvis et minnerikt opphold i Colombo.

Ceylon Travel ønsker alle en riktig god jul, og et opplevelsesrikt nyttår!

bottom of page