top of page
  • Forfatterens bildeCEYLON TRAVEL

Sri Lanka åpner opp igjen

- drømmeøya ønsker deg varmt velkommen


Bilde: Ceylon Travel


Av Jarl Ovesen Palmesus, tropisk klima og endeløse hvite strender har i lang tid vært mange nordmenn sine drømmer. Lengselen etter avslappende og solfylte dager, nå når mer kulde og vinter står for tur, har flere av oss tidvis kjent på. Pandemien så langt har for de fleste satt en effektiv stopper for slike reisemål, men nå åpner mulighetene seg igjen til å kjenne varm sand mellom tærne. Drøm kan bli til virkelighet. Med stadig flere fullvaksinerte nordmenn åpner en perle av et ferieparadis sine dører nok en gang, Sri Lanka ønsker turistene hjertelig velkommen tilbake.

Med godt over 60 prosent fullvaksinerte føler landets myndigheter seg klare til å åpne opp igjen og by på unike og etterlengtede ferieopplevelser. Hoteller og restauranter kan på nytt ønske oss varmt velkommen. Smilende resepsjonister og muntre servitører har uten tvil savnet gjestene sine. Siden den grønne og frodige øya sør for India ligner på en tåre, blir den ofte kalt Indias tåre, der den omkranses av det Øst-Indiske hav. Sri Lanka er stedet der mange bare må ta et bilde til Instagram eller Facebook når de vakreste solnedganger, kveld etter kveld, inviterer deg med på magiske og uforglemmelige øyeblikk. Følelsen av ro, lykke og harmoni er lett å finne i slike omgivelser.


SØRKYSTENS MANGE PERLER

Bilde: TravelStock.


I vinterhalvåret har sørkysten utvilsomt det beste og mest stabile været. Beveger du deg sørover fra Colombo kan du utforske de kilometerlange strendene som strekker seg så langt øye kan se. Kjente strender som Bentota, Hikkaduwa, Unawatuna, Talpe og Mirissa har et vidt spekter av hoteller og restauranter. Private villaer i naturskjønne omgivelser, gjerne med egen kokk og strandtilgang, har for stadig flere reisende blitt et reelt alternativ. For mange føles det både trygt og eksklusivt. Her i sør kan du dra på hvalsafari, besøke skilpaddefarmer, surfe eller gjøre andre kjente og kjære vannsportsaktiviteter. Ønsker du avveksling fra strandlivet er mulighetene mange. Den historiske øya, med fotavtrykk fra både portugiseren, hollendere og briter, har mye og by på.

De fleste velger å ferdes med leiebil og egen sjåfør. Det et gir god sikkerhet på ofte litt krevende veier mens du selv kan slappe av og nyte de eksotiske omgivelsene. Sjåførene snakker engelsk og har ofte mye lokalkunnskap som øker den gode og trygge turopplevelsen. Det gir deg også frihet til å stoppe hvor du vil, når du vil. Selv fikk jeg gleden av å se to ville elefanter gående på en sti langs hovedveien på min ferd til østkysten, et uforglemmelig minne takket være min observante og lokalkjente sjåfør. Sri Lanka har forøvrig hele 7500 ville elefanter. For de som vil se og oppleve mer av øyas unike dyreliv er safarie i en av landets mange nasjonalparker et godt alternativ.
HISTORISKE BYER


Bilde: Wonder of Asia

Er du opptatt av kultur og historie er Sri Lanka et spennende land å besøke. Et lite land, men med en stor kulturtradisjon. Både singalesisk og tamilsk kulturarv er godt tatt vare på. I det varme og svært så tørre lavlandet lenger nord på øya finner du det kulturelle triangelet. I dette området så vi framveksten av en rik og variert singalesiske kultur. En gang fant du her faktisk Asias største metropoler. Anuradhapura og Polonnaruwa var de to første hovedstedene fra 300 f.Kr., med buddhistiske stupaer, flotte pagoder og imponerende palasser. Utvilsomt et av høydepunktene i dette området er Sigiriya, en festning som ligger på toppen av klippen Lion Rock. Ta gjerne turen opp til toppen. På tynne, smale og hengslete metallstiger boltet i fjellveggen er dette ikke noe for de med høydeskrekk, men trygt er det likevel. Utsikten fra toppen er en konge verdig. Du kan også ta turen innom de berømte hulemaleriene i Dambulla, bare 17 km unna.VERDENSBERØMT TE


Bilde: Wonder of Asia

Mange ønsker å kombinere bading og soling med en tur litt lengre opp i høyden, til teplantasjenes rike. Der er luften frisk og sval. Bare en halv dags togtur fra Kandy er Nuwara Eliya og Ella blitt et yndet og ettertraktet reisemål. Haputale har noe av den samme sjarmen. Det er her den berømte Ceylon teen har sitt utspring. Her har teplukkere i generasjoner sikret oss den beste te kvaliteten. I hillcountry er det først og fremst grønt og frodig og med temperaturer lik en god norsk sommerdag. Også her finnes mange overnattingsmuligheter, du kan sågar bo midt i en teplantasje og våkne opp til en grønn oase. Hit lokkes turistene av de mange turmulighetene, majestetiske utsiktspunkt, fossefallene og ikke minst de særegne teplantasjene som brer seg oppover dalsidene.

De smilende og imøtekommende teplukkerne stiller gjerne opp på bilder i disse fotovennlige omgivelsene. Er du blant de som ønsker å vite mer om teindustrien og dens historie tilbyr mange av plantasjene egne omvisninger. De gir deg kunnskap om hvordan tebladene sorteres og tørkes for senere å gjøres klar for salg og eksport til kjente selskaper som Dilmha og Lipton. Et slik besøk ender ikke uventet opp med noen ekstra bokser med te, forøvrig populære gaver til familie og venner.
BUBBLE BRUNCH I COLOMBO

Bilde: Jarl Ovesen, Bubble Brunch på Cinnamon Grand, Colombo


Veldig mange besøkende velger å avlegge Colombo en visitt enten ved ankomst eller før hjemreisen. Den kommersielle hovedstaden med sine over 5 millioner innbyggere er en pulserende og livlig by med mange severdigheter, moderne shopping center, markeder, spisesteder og grønne oaser.


Er du tilfeldigvis i byen på en søndags formiddag anbefaler jeg sterkt å prøve en av Colombos mange populære tilbud om bubble brunch, garantert en sprudlende erfaring. Det er hva man trygt kan kalle value for money. Mange av byens beste hoteller, slik som Taj Samudra, Kingsbury og Cinnamon Grand hotel, kan alle by på en fantastisk og iøynefallende buffet med så mye musserende i glasset som du ønsker, alt til en veldig behagelig pris. I stilfulle omgivelser kan du smake på alt fra lokale mattradisjoner til utsøkte internasjonale retter, norsk laks er alltid å finne. Et rikholdig utvalg av sjømat, kjøtt, vegetarretter, frukt og oster er alltid på plass og dessert anretningene er overdådige, fargerike og velsmakende. Her kan man bare spise, nyte og kose seg de tre timene det hele varer. Et absolutt gastronomisk minne å ta med seg før man setter seg tilfreds, blid og fornøyd på flyet hjemover.

Comments


bottom of page